FAQ Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel

 • Waarom wordt er een toeslag berekend van €15,00 per maand?
  Deze toeslag is nodig omdat de aanleg voor een aansluiting in het buitengebied gemiddeld drie maal zo duur is als een aansluiting in de bebouwde kom. In de tarieven van Kabelnoord wordt rekening gehouden met de gewone kosten voor een aansluiting, niet met deze hele dure aansluitingen. Er moet dus een extra bedrag worden berekend om deze extra kosten te dekken.

 • Hoe lang betaal ik de buitengebiedtoeslag van €15,00?
  De buitengebiedtoeslag verdwijnt zodra de extra kosten betaald zijn. Wanneer dat het geval zal zijn, hangt voor een belangrijk deel af van de deelname. Hoe meer mensen meedoen (en dus een stukje meebetalen), des te sneller de extra kosten zijn terugverdiend. Kabelnoord kan maximaal 30 jaar een buitengebiedtoeslag van €15,00 in rekening brengen. Kabelnoord hoopt op veel deelname zodat de toeslag eerder kan vervallen.

 • Wanneer wordt de buitengebiedtoeslag in rekening gebracht?
  De buitengebiedtoeslag wordt in rekening gebracht zodra de aanleg van glasvezel naar uw woning is afgerond en uw abonnementen geactiveerd zijn. De buitengebiedtoeslag vervalt wanneer u uw abonnementen opzegt en geen gebruik meer maakt van de glasvezelaansluiting.

 • Kan ik de buitengebiedtoeslag voor mijn perceel afkopen?
  Ja! Het is mogelijk om de maandelijkse buitengebiedtoeslag voor uw perceel af te kopen. U betaalt dan éénmalig €1800,-. U kunt dit aangeven bij de bestelling van uw abonnement.

 • Ik heb mijn huis te koop staan, zit ik dan toch aan een jaarcontract vast als ik het verkoop?
  Verhuist u naar een woning waar Kabelnoord ook diensten levert? Dan verhuist uw abonnement mee naar het nieuwe adres. Kunt u op uw nieuwe adres geen Kabelnoord diensten ontvangen? Dan wordt het lopende contract ontbonden met een maand opzegtermijn en daarmee vervalt ook de buitengebiedtoeslag van €15,00 per maand.

 • Kan ik een aansluiting nemen zonder abonnement?
  Nee, het is niet mogelijk om een glasvezelaansluiting te nemen zonder abonnement. Deelnemers sluiten altijd een abonnement met een minimale contractduur van 12 maanden af, daarna is het abonnement maandelijks opzegbaar.

 • Ik woon meer dan 100 meter van de openbare weg, moet ik bijbetalen?
  In de glasvezelkrant staat dat u moet bijbetalen als uw aansluiting meer dan 100 meter van de openbare weg ligt. Kabelnoord heeft deze voorwaarde laten vervallen omdat er veel onduidelijkheid door ontstond.

 • Krijg ik een offerte nadat ik mij heb aangemeld?
  Nee, u ontvangt geen offerte. Na afronding van de vraagbundeling wordt duidelijk welke percelen toch te duur zijn om mee te nemen in de aanleg en dus niet binnen het project passen. Kabelnoord weet van tevoren niet precies welke percelen dit zijn. Daarom zijn alle adressen aangeschreven zodat ook de ‘duurdere percelen’ zich alvast kunnen aanmelden.

  Blijkt uiteindelijk dat de aanleg van glasvezel op uw perceel te duur is? Dan vervalt uw aanmelding en ontvangt u persoonlijk bericht.

 • Wat is de rol van de provincie en de gemeente?
  De provincie verstrekt Kabelnoord een lening waardoor de aanleg kan worden gefinancierd. Deze lening moet helemaal worden terugbetaald. Gemeenten spannen zich in om de aanleg soepel te laten verlopen. Ook helpt de gemeente vaak mee bij de vraagbundeling.
 • Op Kabelnoord.nl staat een ander aanbod dan op het aanmeldformulier. Hoe kan dat?
  Het aanbod op het aanmeldformulier is voor u van toepassing. Het aanbod op kabelnoord.nl is binnenkort niet meer te verkrijgen.

 • Wat is het verschil tussen aanmelden voor 16 augustus of erna?
  Na 16 augustus bepaalt Kabelnoord of de aanleg van glasvezel doorgaat of niet. Vervolgens wordt er een definitief ontwerp gemaakt van het netwerk op basis van de aanmeldingen.

  Als mensen zich na 16 augustus aanmelden, moeten er kosten gemaakt worden om een nieuw ontwerp te maken. Om deze kosten te dekken wordt een bedrag van €500,- in rekening gebracht.

  Zodra de glasvezelaanleg in uw gemeente is afgerond kan er alleen op offertebasis een glasvezelaansluiting worden aangevraagd.

 • Wat gebeurt er als op 16 augustus te weinig belangstelling is voor glasvezel?
  Kabelnoord heeft geen aansluitplicht. Bij te weinig deelname (minder dan 60% deelname) komt er geen geld beschikbaar van de provincie en de banken. De aanleg in de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gaat dan niet door en Kabelnoord gaat naar de volgende gemeente.

 • Waarom hoef ik geen installatiekosten te betalen?
  Tijdens de vraagbundeling hanteert Kabelnoord een tijdelijke actie voor snelle beslissers. Meld u zich vóór 16 augustus aan als nieuwe abonnee? Dan ontvangt u de basisinstallatie t.w.v. €50,00 gratis.