Blij dat we toch nog glasvezel krijgen

26 februari 2019

Kabelnoord en Glasvezel Buitenaf gaan allebei glasvezel in het buitengebied van Weststellingwerf aanleggen. Directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord maakte vorige week bekend dat voldoende bewoners zich hebben aangemeld voor een abonnement.

Opvallend is dat Kabelnoord benaderd is door verschillende mensen uit het buitengebied van Steenwijkerland met de vraag of zij ook in aanmerking komen voor een aansluiting op glasvezel van Kabelnoord. Glasvezel Buitenaf, die ook in Steenwijkerland de aanleggende partij is, sluit deze mensen namelijk niet aan.

Ben Jurna is één van de bewoners die eerder al contact zocht met Glasvezel Buitenaf over de aanleg van glasvezel. Hij woont in het buitengebied van Paasloo, op de grens van Friesland en Overijssel. ,,Als bewoners van het buitengebied kregen wij echter nul op het rekest van Glasvezel Buitenaf. Wij hoorden er niet bij’’, stelt Jurna.

Ook nu Glasvezel Buitenaf aangekondigd heeft dat iedereen in Weststellingwerf wordt aangesloten, worden deze mensen niet in de aanleg meegenomen. Kabelnoord doet dat wel. Volgens de directeur gaan ze er vlak bij langs graven, waardoor ook deze bewoners de gelegenheid krijgen mee te doen. Geelhoed: ,,Dit illustreert het verschil tussen een bedrijf dat vooral om zijn aandeelhouders denkt en een overheidsbedrijf zoals Kabelnoord dat primair zorgt voor goede voorzieningen van de inwoners.” Deze mensen moeten wel een eenmalige bijdrage betalen omdat er voor hun aansluiting geen gebruik kan worden gemaakt van de lening van de provincie Fryslân.

Snel internet is onmisbaar
Jurna is blij dat hij alsnog wordt aangesloten op glasvezel. ,,Op dit moment kan ik me prima redden, maar voor de toekomst is snel internet onmisbaar. Ik vind het fijn dat we deze kans krijgen van Kabelnoord en dat we deze keer niet tussen wal en schip raken.’’

Overigens benadrukt Kabelnoord dat Jurna en zijn buren de aanleg mede te danken hebben aan de ruime meerderheid van de bewoners in het buitengebied Weststellingwerf die voor Kabelnoord hebben gekozen.