Glasvezel van Kabelnoord; de aantallen van 2015

29 december 2015

In 2015 voorzagen de aannemers van Glasvezel van Kabelnoord 9351 woningen van een glasvezelverbinding.

Terwijl de laatste huisaansluitingen in Kollum en Dokkum plaatsvonden, reisde aannemer Van Gelder Telecom dit voorjaar af naar Ameland. Hier voorzagen ze de woonkernen van glasvezel. In Hollum, Ballum en Nes werden 1940 woningen aangesloten.

Na Ameland werd de vaste wal weer opgezocht en begon de aanleg in Feanwâlden. Hierbij werd ook Feanwâldsterwâl voorzien van het nieuwe netwerk. In Feanwâlden zijn we eind januari klaar met de 1658 installaties.

Ternaard was het volgende station voor onze aannemer. Het dorp werd binnen vier weken voorzien van nieuwe kabels. De huisaansluitingen bij 531 woningen lopen bijna ten einde. In enkele straten worden binnenkort nog installaties verricht.

Na de zomer startten we op Schiermonnikoog, waar de scope 1266 woningen betrof. Schier is het eerste waddeneiland dat volledig 'verglaast' zou kunnen worden. De eilanders waren ronduit enthousiast over onze komst. We hebben de aanleg op het eiland bijna klaar en zijn met de laatste installaties bezig.

Ondertussen is alleen de aanleg in Dokkum Binnenstad iets vertraagd. We verwachten begin volgend jaar verder te gaan.

Op dit moment heeft Glasvezel van Kabelnoord 12580 woningen voorzien van een glasvezelverbinding. Dit aantal groeit uiteraard het komende jaar. Binnen enkele maanden is meer dan de helft van de aansluitingen van Kabelnoord een aansluiting op glasvezel. Waar we in 2016 verdergaan met de aanleg vermelden we binnenkort op deze website.