boring Oudebildtdijk

Glasvezelaanleg Oudebildtdijk

11 mei 2021

De graafploegen van Euronet Infratechniek zijn aan de Ouwe Dyk in de gemeente Waadhoeke begonnen met de werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel van Kabelnoord. Het werk begint ter hoogte van De Westhoek.

Het is een intensieve klus. Vanwege de vele verharde erfontsluitingen naar percelen moet er veel geboord worden. Na de boringen wordt er gegraven om de mantelbuizen te leggen. Als het hele buizenstelsel aanelkaar is gezet, worden de huisaansluitingen naar de aangemelde percelen gemaakt. Daarna wordt de glasvezel door de buizen geblazen. Vanuit het PoP-station* in Berltsum wordt het licht aangevoerd, zodra deze PoP helemaal is ingericht en voorzien van elektriciteit.

Als alles volgens plan verloopt is de verwachting dat nog voor de bouwvak een aantal bewoners gebruik kan maken van de glasvezelaansluiting.

 * (Point of Presence, een hoofdverdeelstation van waaruit de glasvezelkabels de woonwijken ingaan, een knooppunt in een netwerk, waar zich bijvoorbeeld apparatuur (modems en servers) van een Internetprovider bevinden).