Boring glasvezelring Kabelnoord bij Westergeest

Glasvezelkabel onder Trekvaart door voor glasvezelring Kabelnoord

17 februari 2022

Westergeest – Het is een bijzondere klus voor Kabelnoord bij Westergeest. Een glasvezelkabel moet daar onder de weg, fietspaden en de Trekvaart door. Dat gebeurde donderdag met een speciale boring, over een lengte van 150 meter.


“Dit is onderdeel van de ring die wij leggen door Friesland”, vertelt directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord. “We leggen een hoofdstructuur van glasvezel door de provincie heen en daar worden de percelen en huishoudens op aangesloten.” Bij Westergeest is dat nog niet zo eenvoudig. De kabel moet onder de Trekvaart door om een koppeling te kunnen maken met de andere kant.

“Met een grote machine gaat de aannemer tot op 25 meter diepte onder het water door”, legt Geelhoed uit. “Dit is specialistisch werk, dit gebeurt niet iedere dag. Elders in Friesland hebben we dit ook wel gedaan. Bij het Prinses Margrietkanaal bijvoorbeeld of bij de snelweg A7. Soms is zo’n boring nodig om aan de andere kant verder te kunnen.”

Aansluiting
In meerdere dorpen in de regio liggen de oranje glasvezelkabels al een tijd voor de deur. Maar het daadwerkelijke aansluiten van de kabels in huis laat op zich wachten. “We hebben erg te lijden van de materiaaltekorten die je over de hele wereld ziet, bijvoorbeeld in de autoindustrie. Daar heeft het mee te maken dat we later bij de mensen thuis komen dan gedacht.”

Mensen ontvangen bericht van de aannemer als de glasvezelkabels kunnen worden aangesloten. Volgens Kabelnoord moet dat voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Bron: RTV Noordoost Friesland