aanleg glasvezel

Graafwerkzaamheden in Ooststellingwerf verlopen voorspoedig

27 januari 2020

In het najaar van 2019 zijn de graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van gemeente Ooststellingwerf gestart. De verwachting is dat rond mei 2020 de graafwerkzaamheden klaar zijn. Op dit moment is er zo’n 200 km gegraven van de in totaal 350 km.
Tijdens de graafwerkzaamheden graaft de aannemer een geul in de straat en legt hier een oranje glasvezelbuis in en dicht de geul zo snel mogelijk om de overlast tot het minimum te beperken.
Ook in Ooststellingwerf is ervoor gekozen om te beginnen met het uitvoeren van boringen op plaatsen waar niet gegraven kan worden. Gestuurde boringen worden regelmatig toegepast in smalle bermen, onder kruispunten door en nabij diepgewortelde bomen om schade te voorkomen. De boorploegen lopen vooruit op de graafploegen. Op deze manier kunnen de graafploegen efficiënt doorwerken met de graafwerkzaamheden.

Glasvezelverdeelstations in Ooststellingwerf
De zogenoemde PoP-stations zijn geplaatst nabij Appelscha, Oosterwolde, Haulerwijk en Nijerbekoop. Op deze eerste drie glasvezelverdeelstations worden ongeveer 400 adressen aangesloten. Op het glasvezelverdeelstation nabij Nijerbekoop worden zo’n 900 adressen aangesloten. Ieder aangemeld huishouden krijgt vanuit deze centrale een eigen vezel tot in de woning.

Voortgang
De voorlopige planning geeft aan dat halverwege mei gestart wordt met de huisaansluitingen. Tijdens deze afspraak wordt de glasvezelkabel de woning binnen gebracht (stap 6: installatie van het glasvezelaanlsuitpunt in de woning).

Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van het laatste glasvezelnieuws in de gemeente Ooststellingwerf? Meld je hieronder dan aan voor de digitale nieuwsbrief.