Kabelnoord schept duidelijkheid

Kabelnoord schept duidelijkheid

26 juni 2019

De aanleg van glasvezel roept de laatste tijd veel vragen op bij inwoners van Fryslân. Vooral omdat zij nu uit meerdere partijen kunnen kiezen. Het Friese overheidsbedrijf Kabelnoord vindt het daarom belangrijk om helderheid te geven over waar ze wel of niet glasvezel aanlegt. ,,Dat geeft rust en duidelijkheid’’, aldus directeur Niek Geelhoed.

Zoals bekend, voorziet Kabelnoord in opdracht van de provincie Fryslân diverse buitengebieden van glasvezel. Glasvezel op het platteland is van groot belang voor de leefbaarheid. Deze internetverbinding heeft de snelheid van het licht. Alternatieven zijn vaak minder snel en stabiel en zeker niet goedkoper. In dorpskernen en steden is een snelle internetverbinding tegenwoordig vanzelfsprekend, maar voor ruim 20.000 adressen in Friesland is dit niet het geval. ,,Wij vinden dat ook díe mensen de kans moeten krijgen om mee te doen in de maatschappij’’, stelt de directeur. 

Heerenveen, Waadhoeke en Harlingen
Met de gemeenten HeerenveenWaadhoeke en Harlingen is het aantal aanmeldingen ruim voldoende om met de aanleg van glasvezel te beginnen. ,,De aannemer gaat nog dit jaar van start. Bovendien gaan we na de bouwvak in overleg met dorpsbelangen een vraagbundeling in grijs gebied organiseren. Deze is erop gericht om zoveel mogelijk mensen met belangstelling voor een aansluiting nu mee te nemen bij de aanleg.’’ Overigens hebben mensen uit de gemeente Heerenveen, Waadhoeke en Harlingen nog 14 dagen tijd om zich zonder extra kosten aan te melden. 

"Kabelnoord start dit jaar in de gemeenten Heerenveen, Waadhoeke en Harlingen met de aanleg van glasvezel."

De Fryske Marren
Voorwaarde voor de aanleg van glasvezel is dat minimaal zestig procent van de aangeschreven huishoudens kiest voor een abonnement bij een provider op het netwerk van Kabelnoord. In De Fryske Marren is dat niet het geval. ,,Wij hebben onvoldoende aanmeldingen binnen gekregen om de aanleg van glasvezel in De Fryske Marren te starten. Wij gaan daar dus niet aanleggen’’, stelt Geelhoed.

Aanmelden in Súdwest-Fryslân kan nog 
In Súdwest-Fryslân wordt het nog spannend of Kabelnoord hier wel of geen glasvezel gaat aanleggen. Het aantal aanmeldingen in deze gemeente is tot nu toe (te) laag. ,,Om vroeg duidelijkheid te scheppen, halen wij de aanmeldingsdatum naar voren. Aanmelden kan tot 30 juni 2019. Op 1 juli a.s. maken wij bekend of we dan genoeg aanmeldingen hebben voor de aanleg’’, zegt Geelhoed. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat inwoners goed nadenken, want deze kans op glasvezel krijgen ze maar één keer. ,,Wij hebben bij Kabelnoord in veertig jaar veel kennis opgebouwd die we graag beschikbaar willen stellen in de buitengebieden. Het is nu aan de mensen om te kiezen voor de partij waar ze - ook op de lange termijn - het meeste vertrouwen in hebben.” 

Meer informatie 
Voor vragen over Glasvezel van Kabelnoord is de Klantenservice bereikbaar via telefoonnummer 0519 - 701 701. Desgewenst is het mogelijk om een keukentafelgesprek aan te vragen.