Niek Geelhoed: snel en stabiel internet voor iedereen

Kabelnoord: stabiel en snel internet voor iedereen

15 oktober 2019

Hoe kan het dat grote delen van Friesland nog niet voorzien zijn van snel en stabiel internet? Het antwoord daarop is eenvoudig. In de buitengebieden wonen weinig mensen per vierkante meter. De bekabeling van elk perceel is daarmee, in verhouding met een dichtbevolkt gebied, een dure aangelegenheid. Voor een commerciële partij is dat onrendabel. Kabelnoord heeft andere overwegingen. “Wij gaan voor het algemeen belang. Winst maken is niet onze hoofddoelstelling”, zegt Niek Geelhoed, directeur van Kabelnoord. “Dat vraagt om een andere visie, om een andere benadering van exploitatie; een lange termijn aanpak die bij Kabelnoord past.“

Het belang van elke burger
Internet is een belangrijk, misschien wel onmisbaar, communicatiemiddel. Via internet word je op de hoogte gehouden van actuele zaken vanuit de hele wereld. Je doet je zaken met shops en met de bank, je boekt je reis, je leert een nieuwe vaardigheid met tutorials op Youtube en noem maar op. Ook andere stromen van informatie verlopen via internet. Je beveiligingsapparatuur, je boekhouding, de data over je energieopwekking of energieverbruik. “Internet vormt een belangrijk dagelijks ingrediënt van ons leven. Het is niet alleen een belangrijk hulpmiddel bij tal van zaken, het biedt ook entertainment en ontspanning; ’s avonds even Netflixen op de smart-tv om de dag af te sluiten, bijvoorbeeld. Een stabiele verbinding, die veel capaciteit kan verwerken, is voor al die toepassingen onmisbaar.”

Het belang voor de economie; ook in de ‘buitengebieden’
“Het is absoluut niet zo dat er in de buitengebieden alleen agrarische bedrijvigheid is. Wie hier door de kleine dorpjes van Friesland rijdt, ziet alle mogelijke soorten van bedrijvigheid. Een bedrijf kan niet zonder internetverbinding. Communicatie verloopt via internet, producten worden via internet besteld, data wordt in een Cloud opgeslagen, internet is een primaire behoefte geworden.”

“Trouwens, ook agrariërs hebben goed internet nodig. Zij moeten enorme massa’s data verzenden naar allerlei instanties. Iemand zei laatst dat hij ’s avonds begint met uploaden en dat dat ’s ochtends pas voltooid is. Dat is niet alleen erg traag, maar ook erg onstabiel. De kans dat er iets mis gaat is erg groot.”

“Als we willen dat er bedrijvigheid blijft in dunner bevolkte gebieden, dat er mensen blijven wonen, dat huizen hun waarde behouden, dat scholen open blijven, dan is goed en stabiel internet noodzakelijk”, zegt Niek.

De overheid helpt mee
De overheden, provincie Friesland en de gemeentes zien het belang van een goede verbinding en de provincie verstrekt een aanzienlijke lening om de buitengebieden te voorzien van snel internet. Voorwaarde is dat 60% van de bewoners in een gebied afnemer wil worden van Kabelnoord. “Wij zijn niet op grote winsten uit en dat maakt ons een betrouwbare partner die ook in de toekomst een faire prijs blijft berekenen.”

Inmiddels is er een behoeftepeiling gehouden en op twee gemeentes na worden de buitengebieden in heel Friesland voorzien van een glasvezelnetwerk. “Ja, als je toch nieuw gaat aanleggen dan natuurlijk het meest moderne netwerk. Glasvezel is snel, betrouwbaar en met eenzelfde upload als downloadsnelheid.” Niek is blij met het behaalde resultaat. “Het begint met een idee, een missie en voordat je bij daadwerkelijk begin van uitvoering staat, is er heel wat water door de rivier gegaan.” Niek wijst er wel op dat het zo’n twee jaar kan duren voordat de laatste woning in het netwerk is opgenomen, maar uiteindelijk kunnen ook de bewoners in de buitengebieden genieten van de voordelen van snel en betrouwbaar internet.

De laatste stap
Er zijn dunbevolkte gebieden, er zijn dichtbevolkte gebieden en er zijn gebieden die daar precies tussen vallen. Het gaat daarbij om middelgrote en wat kleinere plaatsen zoals bijvoorbeeld Ferwerd, Akkrum of Jubbega. “Dit zijn gebieden die wij ook willen voorzien van glasvezel. Die plaatsen zijn te groot om op overheidssteun te kunnen rekenen. Het wordt nog even puzzelen hoe we dat kunnen realiseren, maar ook voor de mensen daar willen we wat gaan betekenen. We willen snel en stabiel internet voor iedereen.”