Kabelnoord start met aanleg glasvezel in buitengebied gemeente Ooststellingwerf.
Foto: Miranda Bethlehem

Kabelnoord start met aanleg glasvezel in buitengebied gemeente Ooststellingwerf

20 augustus 2019

De aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente Ooststellingwerf is gestart! Op dinsdag 20 augustus j.l. hebben wethouder Marcel Bos van de gemeente Ooststellingwerf en Niek Geelhoed (directeur Kabelnoord), het startsein gegeven voor de graafwerkzaamheden. Nabij Leidijk in Donkerbroek werd, onder toeziend oog van o.a. lokale ambassadeurs, een speciale robotknipper ingezet die de grond open knipt en de glasvezelbuis in de geul legt.

Graafwerkzaamheden in de straat
Komende maanden wordt bijna 300 kilometer gegraven in het buitengebied van de gemeente Ooststellingwerf. Tijdens de graafwerkzaamheden wordt een glasvezelbuis vanaf de openbare weg naar de gevel van woningen gebracht. Omwonenden ontvangen een brief voordat er gegraven wordt in hun straat. Voordat er gegraven wordt komt er een woningschouwer langs. Deze bekijkt samen met de bewoners wat de meest geschikte plek voor een glasvezelaansluiting in de woning is. 


(Fotograaf: Miranda Bethlehem)

Kabelnoord legt glasvezel aan in het buitengebied van Friesland
Ooststellingwerf is – na TytsjerksteradielAchtkarspelen en Opsterland – de vierde Friese gemeente op rij die in aanmerking komt voor glasvezel in het buitengebied. “Ik ben blij dat we nu van start zijn. Voor iedereen die zich altijd hard gemaakt heeft voor goed en snel internet in Ooststellingwerf en voor alle inwoners die met smart uitkijken naar de nieuwe huisaansluiting” licht wethouder Marcel Bos toe.  Het is zeker voor de gemeente een enorme impuls voor de leefbaarheid in het buitengebied. Op verzoek van de provincie Fryslân gaat Kabelnoord glasvezel aanleggen naar de ‘witte adressen’ van Friesland. Dit zijn de adressen waar alleen vast internet via het kopernetwerk beschikbaar is met een maximale snelheid van 30 Mbps. Dat is voor veel mensen tegenwoordig veel te traag en niet meer van deze tijd. Inmiddels is duidelijk dat Kabelnoord ook in WeststellingwerfSmallingerland, Heerenveen, Harlingen, Waadhoeke, Ferwerderadiel en Leeuwarden glasvezel gaat aanleggen in het buitengebied.