Eerste POP-station geplaatst in Tytsjerksteradiel

Plaatsing POP-station mijlpaal voor glasvezelproject Kabelnoord

5 februari 2019

In Eastermar is donderdag 31 januari 2019 het eerste POP-station geplaatst voor het glasvezelproject van Kabelnoord in de buitengebieden van Friesland. Projectmanager Bein van Dijk noemt het een mijlpaal. ,,Dankzij dit POP-station hebben bewoners in het buitengebied van Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen straks via glasvezel een razendsnelle verbinding met de hele wereld’’, aldus Van Dijk.

Een POP-station (Point Of Presence) is een hoofdverdeelstation van waaruit de glasvezelkabels naar de woningen gaan. Er worden nog zes van deze grote POP-stations in de provincie geplaatst, tevens wordt er een aantal kleinere varianten geplaatst. Vanuit deze POP-stations kunnen straks de glasvezels via het aangelegde buizenstelsel naar de huizen in het hele buitengebied worden gelegd. ,,Dit is een tastbaar begin van het project. Hiermee worden alle aangemelde inwoners straks aangesloten op glasvezel’’, vertelt de projectmanager.

De plaatsing ging volgens Van Dijk goed. ,,Het POP-station heeft een mooi plekje gekregen aan de Boskwei, onder Eastermar. Het is netjes afgewerkt met grind, waardoor het minder opvalt in de omgeving. Daarnaast heeft Kabelnoord gekozen voor een duurzame grondkoeling. Deze koeling is heel belangrijk, want de temperatuur van actieve apparatuur moet zo constant mogelijk zijn. Om nog meer energie te besparen zit er een coating op het dak die het zonlicht afketst.’’ Het POP-station is voor Kabelnoord op maat gemaakt. ,,Het bijzondere is dat dit gebouw een van de weinig zichtbare zaken is van het glasvezelproject. De rest zit onder de grond of in de meterkast.’’