glasvezel aanleg in buitengebied gemeente Opsterland

Ruim 292 kilometer glasvezel aangelegd in buitengebied Opsterland

24 oktober 2019

Er wordt met man en macht gewerkt aan de aanleg van glasvezel in het buitengebied van de gemeente Opsterland. De glasvezelploegen leggen in deze gemeente ruim 350 kilometer glasvezel aan. De graaf- en aanlegploegen graven een geul en leggen hier vervolgens een oranje glasvezelbuis in. De glasvezelbuis wordt aangelegd langs de openbare weg en naar de gevel van woningen in het buitengebied. Op dit moment is er ruim 292 kilometer glasvezelbuis aangelegd.

Boren en blazen
Ook is er al 73 kilometer geboord op plaatsen waar niet gegraven kan worden. Zodra het nieuwe buizenstelsel is aangelegd, gaan de blaasploegen aan de slag. Zij blazen glasvezel in het lege buizenstelsel.

PoP’s in Opsterland
In Ureterp, Gorredijk, Frieschepalen, Olterterp, Lippenhuizen, Bakkeveen, Wijnjewoude en Nij Beets komen PoP’s (glasverdeelstations). Vanuit deze PoP’s krijgen alle betrokkenen een eigen glasvezelkabel tot in de woning. De PoP’s in Lippenhuizen, Wijnjewoude, Bakkeveen en Gorredijk worden komende periode geplaatst.

Aanleg van glasvezel kost veel tijd
De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Friesland is een immense operatie die veel tijd kost. Om straks te kunnen internetten, tv kijken en bellen via glasvezel worden er honderden kilometers glasvezel aangelegd, wordt er signaal op het netwerk gezet en apparatuur in jouw woning geplaatst. Je ontvangt altijd persoonlijk bericht voordat onze aannemer langs komt voor de woningschouw of werkzaamheden op jouw perceel of in jouw woning verricht. Abonneer je op de glasvezelnieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de aanleg van glasvezel in jouw gemeente.