Snel internet voor alle inwoners van Weststellingwerf is noodzaak

21 december 2018

Thuis werken, een last minute boeken of nieuwe studieboeken bestellen. Internet is niet meer weg te denken uit onze samenleving. En in de toekomst neemt het gebruik en de afhankelijkheid alleen maar toe. Wethouder Jack Jongebloed van de gemeente Weststellingwerf vindt dat iedereen in Weststellingwerf moet kunnen vertrouwen op snel internet. “Ook in het buitengebied”, geeft hij aan. “Inwoners, maar ook agrariërs hebben snel internet nodig om hun werk goed te kunnen doen.”

Hoge prioriteit geeft de wethouder aan de witte adressen. Dat zijn de adressen in het buitengebied die nu niet beschikken over snel internet. “Wij vinden het belangrijk dat ook mensen die nu geen snel internet hebben, dat wel kunnen krijgen. Wilt u snel internet? Grijp dan nú uw kans en kies samen voor een aanbod voor glasvezelinternet. Alleen door samen te werken, komen we verder.” Glasvezel is toekomstbestendig, omdat er veel capaciteit beschikbaar is voor het versturen en ontvangen van informatie. En glasvezelkabels kunnen grote hoeveelheden informatie supersnel vervoeren. Daarnaast is het mogelijk om haarscherpe TV te ontvangen en kunnen ook uw telefoongesprekken via glasvezel verlopen.

Steeds meer diensten online
Zowel inwoners van de dorpen als van de buitengebieden moeten kunnen beschikken over snel internet. Bij ruim 2300 adressen in het buitengebied van Weststellingwerf onder de norm. De noodzaak om dit te verbeteren is groot. Online worden schoolopdrachten gemaakt, runnen (internet)ondernemers hun bedrijf en communiceer je met de rest van de wereld. “Wij willen dat iedereen over snel internet kan beschikken. Veel diensten zijn tegenwoordig ook online. Overheid, de agrarische sector, zorg en onderwijs maken steeds meer gebruik van internet. Ook onze gemeente. Zo doet u bijvoorbeeld eenvoudig online aangifte van uw huwelijk, de geboorte van uw kind, of meldt u uw verhuizing. Ook post sturen we digitaal via MijnOverheid. Een ander voorbeeld is de opkomst van ‘E-Health’ (zorg op afstand) waardoor ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Snel internet wordt steeds meer een voorwaarde om mee te kunnen doen aan de maatschappij.”

Samen kiezen voor snel internet
Door samen te kiezen voor snel internet is een stabiele glasvezelverbinding nabij. Jack Jongebloed: “Het is nu de tijd om samen te kiezen voor snel internet. Lokale initiatiefgroepen helpen ons het verhaal te verspreiden en zoveel mogelijk inwoners te enthousiasmeren voor een aansluiting, zodat het glasvezel de grond in kan.”