glasvezel aanleg buitengebied Smallingerland

Start graafwerkzaamheden gemeente Smallingerland

28 januari 2020

In de week van 20 januari 2020 is er een start gemaakt met de graafwerkzaamheden in het buitengebied van gemeente Smallingerland in verband met de aanleg van glasvezel. De graafwerkzaamheden zijn gestart aan de oostkant van de Rijksweg. In dit deel wordt ook het hoofdnetwerk, dat door heel Fryslân gaat, mee aangelegd. 

Vanuit dit hoofdnetwerk worden er glasvezelverdeelstations (lokale netwerken) geplaatst van waaruit ieder aangemeld huishouden een eigen vezel in de woning krijgt.

Begin maart 2020 wordt op verschillende plaatsen in Smallingerland gestart met de verlenging vanaf het hoofdnetwerk. De graafwerkzaamheden hiervoor starten allereerst in en langs de straten van de buitengebieden van de dorpen Nijega, Oudega, Opeinde en Rottevalle. Tijdens de graafwerkzaamheden graaft de aannemer een geul en legt hier een oranje glasvezelbuis in en dicht de geul zo snel mogelijk om de overlast tot het minimum te beperken. In totaal wordt er in gemeente Smallingerland zo’n 180 km netwerk aangelegd. 

Glasvezelverdeelstations in Smallingerland 
De zogenoemde PoP-stations worden geplaatst aan de rand van de dorpen Drachtstercompagnie en Oudega. Op deze glasvezelverdeelstations worden ongeveer 400 adressen aangesloten. Een deel van de inwoners van Smallingerland krijgt de vezel vanuit een glasvezelverdeelstation in Achtkarspelen en Opsterland.
De plaatsing van de PoP-stations in Smallingerland volgt in de komende maanden.

Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van het laatste glasvezelnieuws in de gemeente Smallingerland? Meld je hieronder dan aan voor de digitale nieuwsbrief.