Tweespalt in Weststellingwerf: Kiezen tussen twee glasvezelaanbieders

16 januari 2019

Bron: Omrop Fryslân

Mensen in Weststellingwerf krijgen het nog lastig met kiezen tussen glasvezelaanbieders. In die gemeente hengelen twee aanbieders van snel internet naar klanten in het buitengebied.

Kabelnoord uit Dokkum rolt in samenwerking met en met steun van de provincie en gemeenten snel internet uit. Dat doet het bedrijf overal onder dezelfde voorwaarden, zoals een ondergrens van 60% aanmeldingen.

Afgelopen maanden meldde zich een nieuwe aanbieder: Glasvezel Buitenaf uit Almelo. Dat is een commerciële partij die al in zo’n 40 gemeenten glasvezel in het buitengebied heeft aangelegd. Eerst was hun ondergrens 50% aanmeldingen, maar die hebben ze nu zelfs helemaal laten vallen om mensen over de streep te trekken.

Volgens Rob de Kan, voorzitter van plaatselijk belang Ter Idzard is daarmee de kous niet af, nu het Overijsselse bedrijf de ondergrens heeft afgeschaft. “Waarom mag Kabelnoord niet terugvechten?”, zegt De Kan.

Moeilijke adressen
Het verschil tussen de twee aanbieders lijkt te zitten in de zogenoemde ‘moeilijke adressen’: adressen die geïsoleerd liggen door afstand of water. Kabelnoord doet 100%, als ze de ondergrens halen.

Glasvezel Buitenaf spreekt zich nog niet helder uit over de moeilijke adressen. “Misschien laten we die liggen of komen we er met een apart aanbod”, zei een woordvoerder maandag. Een dag later zegt het bedrijf alle adressen in het buitengebied een aanbod te doen, of de aansluitingen nu goedkoop of duur zijn om aan te leggen.

In de dorpen ontstaan nu twee kampen: het ene is blij met ‘Almelo’, want het is wat goedkoper en het is eker dat het doorgaat. Het andere kamp is positief over Kabelnoord, die alles aan wil sluiten.

Verslaggever René Koster (Omrop Fryslân) was in Ter Idzard. Beluister hier het volledige radiointerview.

Het plaatselijk belang had verwacht dat de gemeente eerder met informatie zou komen over het feit dat er twee aanbieders zijn en is daar boos over. De gemeente heeft inmiddels hun voorkeur uitgesproken over Kabelnoord. “Ik vind het goed dat de gemeente die voorkeur heeft uitgesproken. Maar het had niet zover moeten komen.”

Keuze overlaten aan bewoners
Wethouder Jack Jongebloed vertelt dat de gemeente de keuze overlaat aan de bewoners ,maar hoopt dat Kabelnoord de 60% haalt. Ook omdat daar al drie jaar op is ingezet, met de buurgemeenten. “Kabelnoord is al langer in beeld. Daar hebben we goeie afspraken mee gemaakt. In november heeft een andere partij zich gemeld en dat mag in een vrije marktwerking”, zegt Jongebloed.

Deze weken zijn bijna iedere dag informatieavonden van beide partijen in Weststellingwerf.