Beke Hendriks uit Terwispel

Wel buitengebied, geen wit adres?

31 oktober 2018

Eindelijk, dacht Beke Hendriksma. Al jaren wacht ze op snel internet. De ontnuchtering volgde bij de postcodecheck. Haar buurtje aan De Streek in Terwispel valt niet onder de witte adressen, maar een Ziggo-aansluiting is ook niet mogelijk. Samen met zestien buurtgenoten zit ze nu in de wachtkamer bij Kabelnoord.

Terwispel - De eerste alarmbel rinkelde toen ze in de krant las dat alle adressen in het buitengebied die in aanmerking komen voor de aanleg van glasvezel een speciale krant hadden gekregen. “Dy hiene wy net hân en oaren op de buurt ek net die bliken doe’t ik rûnfrege.” De postcodecheck leerde dat de adressen niet op de lijst met witte adressen straat. De Streek is vanaf het dorp tot aan de kerk aangesloten op het Ziggo-netwerk. En de straten verder weg van het dorp komen wel in aanmerking voor aansluiting. “Wy falle krekt tusken wâl en skip.” Beke vroeg rond. Van de zeventien adressen op de buurt willen veertien adressen graag meedoen. “Wy ha it trochjûn oan Kabelnoord. No is it ôfwachtsjen.” Kabelnoord werkt met een door de provincie verstrekte adressenlijst. Volgens woordvoerder Anja Cornelissen zijn er echter meer buurten die hierdoor buiten de boot dreigen te vallen. “Wij inventariseren deze adressen en gaan dan met de provincie in overleg.

Beke Hendriksma hoopt vurig dat het alsnog goed komt. Haar makelaardij Mijn Buitenplaats heeft kantoor aan huis. Ze moet veel foto’s en filmpjes oploaden naar bijvoorbeeld de Funda-site. “Dat kostet somtiden oardel oere en dan krekt op it lêst kin it noch fêstrinne.” Nu zet haar zoon die in Leeuwarden werkt soms de op Funda. “Dan is it yn fiif minuten klear, mar dat moat sa net hoege fansels.”

Als makelaar is Beke vooral actief in het buitengebied. Ze weet daardoor uit ervaring hoe belangrijk snel internet is voor potentiële kopers. “Minsken ha faak al in postkoadecheck dien en freegje ne it ynternet. Ik ha al kandidaten hân dy dêrom ôfheakken.” Beke heeft veel contact met mensen die uit het westen naar het noorden willen, vaak met behoud van hun baan in het westen. Ze werken dan één of twee dagen per week vanuit huis. “Dan is in snelle ferbining belangryk, dat binne se boppedat yn it westen ek wend.”

Toch vindt de makelaar het moeilijk iets te zeggen over de invloed van aan- of afwezigheid van een glasvezelverbinding op de waarde van een woning in het buitengebied. “Dat is lêstich yn jild út te drukken, mar yn de eagen fan hieltyd mear minsken heart it gewoan by in wenning. It wurdt in basisbehoefte. Huzen sûnder snel ynternet wurde rap oan minder ynteressant.”


Tekst: Arend Waninge
Foto: Sietse de Boer