woningen Achtkarspelen worden voorzien van glasvezelaansluitpunten

Woningen Achtkarspelen worden voorzien van glasvezelaansluitpunten

5 november 2019

In het buitengebied van gemeente Achtkarspelen worden de woningen op dit moment voorzien van het glasvezelaansluitpunt. Alle glasvezelaansluitpunten komen samen in de glasvezelverdeelstations, de zogenoemde PoP’s. In Achtkarspelen zijn er drie glasvezelverdeelstations. Naast Gerkesklooster staat er één in Twijzelerheide en Drogeham. Bijna alle woningen die op de PoP in Drogeham zijn aangesloten, zijn voorzien van een glasvezelaansluitpunt. Op dit moment worden ook de woningen die op de PoP in Twijzelerheide en Gerkesklooster zijn aangesloten voorzien van een glasvezelaansluitpunt.

Glasvezelaansluitpunt in de woning
Aannemer Van Gelder Telecom maakt in opdracht van Kabelnoord een afspraak met alle betrokkenen. Tijdens deze afspraak wordt de glasvezelkabel die voor de gevel van een woning ligt, naar binnen gebracht. Vervolgens wordt het glasvezelaansluitpunt geplaatst en wordt gecontroleerd of er licht op de vezel staat. Het glasvezelaansluitpunt wordt geplaatst op de plek die is overeengekomen met de woningschouwer. Meestal is dit in de meterkast. Woning voor woning plaatst de monteur van Van Gelder het glasvezelaansluitpunt op de afgesproken plaats en de nieuwe glasvezelverbinding wordt getest.

Na het plaatsen van het glasvezelaansluitpunt wordt er contact opgenomen door Centric. Dit bedrijf verzorgt in opdracht van Kabelnoord de installaties. Zij plaatsen en activeren het glasvezelmodem en zorgen er dus voor dat je gebruik kunt maken van in ieder geval snel internet en afhankelijk van je abonnement ook televisie kijken en/of bellen. Het kan enige tijd duren voordat Centric contact met je opneemt, houd rekening met maximaal 14 werkdagen.

Nagekomen aansluitingen
Bewoners die zich na de vraagbundeling in gemeente Achtkarspelen hebben aangemeld zijn ook ingepland en het ontwerp is aangepast door de aannemer. Voor deze woningen is er een aparte ploeg van gravers geregeld. De graafwerkzaamheden in de hoofdgeul zijn hiervoor inmiddels afgerond. Deze groep bewoners ontvangt binnenkort ook het glasvezelaansluitpunt in de woning.