start huisaansluiting Opsterland

Woningen Opsterland worden voorzien van glasvezelaansluitpunt

21 april 2020

De eerste woningen in het buitengebied van de gemeente Opsterland (rondom Ureterp) worden vanaf eind april voorzien van het glasvezelaansluitpunt. Hiervoor wordt er door aannemer Van Gelder Telecom eerst een afspraak met de bewoner gemaakt. Onze aannemers hanteren de regels van het RIVM in verband met het voorkomen van de verspreiding van het coronavirus.

Glasvezelaansluitpunt in de woning
Aannemer Van Gelder Telecom maakt in opdracht van Kabelnoord een afspraak met alle betrokkenen. Tijdens deze afspraak wordt de glasvezelkabel die voor de gevel van een woning ligt, naar binnen gebracht. Vervolgens wordt het glasvezelaansluitpunt geplaatst en wordt gecontroleerd of er licht op de vezel staat. Het glasvezelaansluitpunt wordt geplaatst op de plek die is overeengekomen met de woningschouwer. Meestal is dit in de meterkast. Woning voor woning plaatst de monteur van Van Gelder het glasvezelaansluitpunt op de afgesproken plaats en de nieuwe glasvezelverbinding wordt getest.

Glasvezelaansluitpunt in de woning
Glasvezelaansluitpunt in de woning

Na het plaatsen van het glasvezelaansluitpunt wordt er binnen 10 werkdagen contact opgenomen door Centric. Dit bedrijf verzorgt in opdracht van Kabelnoord de installaties. Zij plaatsen en activeren het glasvezelmodem en zorgen er in ieder geval voor snel internet en afhankelijk van het abonnement ook televisie kijken en/of bellen. Kabelnoord stuurt per post een bevestiging van de afspraak en informatie die nodig is bij het installeren. 

Glasvezelaansluitpunten komen samen in verdeelstation
De aansluitpunten komen samen in een glasvezelverdeelstation, de zogenoemde PoP. In Opsterland zijn inmiddels alle negen PoP’s geplaatst. De laatste PoP wordt op dit moment voorzien van elektriciteit zodat ook deze actief in gebruik kan worden genomen.

De aansluitpunten komen samen in een glasvezelverdeelstation
De aansluitpunten komen samen in een glasvezelverdeelstation, oftewel PoP

Allereerst worden de woningen in de buurt van Ureterp voorzien van een glasvezelaansluiting. Deze worden aangesloten op de PoP nabij Ureterp. Aansluitend wordt er gewerkt vanuit de PoP in Gorredijk.

Status glasvezelaanleg
Op de gemeentepagina van Opsterland wordt de voortgang van de gemeente met betrekking tot de aanleg van het glasvezelnetwerk bijgehouden. Kijk voor de actuele stand van zaken op www.glasvezelvankabelnoord.nl/opsterland.