Projectinformatie buitengebied Friesland

Buitengebied Friesland
De provincie Fryslân heeft de tender voor de aanleg van glasvezel naar ongeveer 20.000 percelen in het buitengebied van Friesland voorlopig gegund aan Kabelnoord. Kabelnoord gaat zodra de tender definitief gegund is en alle financieringen rond zijn, glasvezel aanleggen in de witte gebieden van Friesland. Witte gebieden zijn gebieden waar alleen vast internet via het “oude” KPN-netwerk beschikbaar is. Dat is veel te traag en in deze tijd niet voldoende.

In Friesland wordt Kabelnoord de eigenaar van het nieuwe glasvezelnetwerk en leverancier van producten. De aanleg van glasvezel naar percelen in het buitengebied van Friesland wordt mogelijk gemaakt door een achtergestelde lening van 35 miljoen euro van de provincie Fryslân. Dit is echter onvoldoende om de percelen te kunnen verglazen, daarom gaat Kabelnoord de komende tijd in gesprek met banken voor een aanvullende financiering.

Buitengebied Groningen
Kabelnoord gaat tevens in opdracht van Rodin circa 10.000 percelen in het buitengebied van Groningen aansluiten op glasvezel. In Groningen wordt Rodin eigenaar van het glasvezelnetwerk. Kabelnoord zal optreden als leverancier van diensten.

Noordoost Friesland
Kabelnoord is in 2014 gestart met het verglazen van haar eigen netwerk in Noordoost Friesland. Bestaande klanten krijgen een glasvezelaansluiting in huis welke de bekende coax-aansluiting vervangt. Het project in het eigen Kabelnoord-gebied is op dit moment voor ongeveer 60% klaar en wacht op een afronding. Of de rest van het bestaande COAX-netwerk ook kan worden vervangen door glasvezel staat of valt met financiering. Tot op heden wilde de bank niet verder gaan dan de financiering van 60% van het netwerk. Kabelnoord verdient namelijk geen extra geld met de glasvezelaansluitingen omdat abonnees op COAX en glasvezel dezelfde abonnementsprijzen betalen. Doordat Kabelnoord er komende jaren veel klanten bij gaat krijgen, verwacht Kabelnoord extra inkomsten. Hiermee kan Kabelnoord meer aflossen en kan er meer geld geleend worden bij de bank voor de aanleg van glasvezel voor het bestaande werkgebied van Kabelnoord. Het streven is om aanleg in het eigen gebied ook binnen 3 jaar af te ronden. Tenslotte gaat Kabelnoord de witte percelen in Noordoost Friesland met de achtergestelde lening van de provincie Fryslân aansluiten. Kabelnoord wil tijdens deze aanleg graag de grijze aansluitingen in Noordoost Friesland meenemen.