Projectinformatie buitengebied Friesland

Buitengebied Friesland
De provincie Fryslân heeft de tender voor de aanleg van glasvezel naar ongeveer 20.000 percelen in het buitengebied van Friesland gegund aan Kabelnoord. Kabelnoord gaat glasvezel aanleggen op de witte adressen van Friesland. Witte adressen zijn adressen waar alleen vast internet via het kopernetwerk van KPN beschikbaar is. Dat is voor deze adressen veel te traag en in deze tijd niet voldoende.

In Friesland wordt Kabelnoord de eigenaar van het nieuwe glasvezelnetwerk en leverancier van diensten. De aanleg van glasvezel naar de percelen in het buitengebied van Friesland wordt mogelijk gemaakt door een achtergestelde lening van 35 miljoen euro van de provincie Fryslân. Dit is echter onvoldoende om de percelen te kunnen verglazen, daarom heeft Kabelnoord diverse gesprekken met banken gevoerd voor een aanvullende financiering. Dit proces is inmiddels afgerond. Kabelnoord heeft voldoende financiering om de aanleg in het buitengebied in de provincie Friesland te kunnen uitvoeren. 

Noordoost Friesland
Kabelnoord is in 2014 gestart met het verglazen van haar netwerk in Noordoost Friesland. Bestaande klanten krijgen een glasvezelaansluiting in huis welke de bekende coax-aansluiting vervangt. Het project in het basisgebied van Kabelnoord is op dit moment voor ongeveer 60% klaar en wacht op een afronding. Doordat Kabelnoord de komende jaren veel nieuwe klanten zal krijgen, is de verwachting dat Kabelnoord daarmee extra inkomsten genereert. Hiermee kan Kabelnoord meer aflossen en kan er meer geld geleend worden bij de bank voor de aanleg van glasvezel voor het bestaande basisgebied van Kabelnoord. Het streven is dan ook om de aanleg van glasvezel in het eigen gebied ook binnen drie jaar af te ronden. Samen met het Buitengebied Friesland gaat het om zo'n 30.000 aansluitingen.