Zorg op afstand = zorg dichtbij

Zorg via de computer, dat klinkt misschien afstandelijk. Maar dat is het niet. Net zoals we bellen met een arts heel gewoon vinden, wordt het in de toekomst steeds normaler om gebruik te maken van zorg via de computer. Een goede, snelle internetverbinding is daarbij onmisbaar.

“Omdat ik zelf regelmatig via beeldtelefoon contact heb met mijn arts, hoef ik minder vaak met familie naar het ziekenhuis voor controles.”

Beeldbellen (skypen) met de huisarts wordt steeds meer gemeengoed. Patiënten worden regelmatig vanuit hun eigen huis medisch gevolgd. Er zijn al apparaten waarmee mensen zelf hun bloed kunnen testen en de gegevens direct worden doorgestuurd naar de specialist.

Beeldzorg

Al sinds 2005 maken verzorgenden en verpleegkundigen in Friesland gebruik van Beeldzorg. Dit houdt in dat zij via een beeldtelefoon contact hebben met de cliënt thuis. Zij kunnen elkaar zien en met elkaar praten. Het is een mooie manier om de zorg dichterbij huis te brengen, zodat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Met Beeldzorg kun je:>

  • Controleren of een patiënt de nacht goed is doorgekomen en de dag goed begint
  • Meekijken of het meten van de bloedsuikerwaarde goed gaat
  • Herinneren aan het innemen van de medicijnen
  • Controleren of de patiënt de juiste medicatie heeft

Doordat de wijkverpleegkundige regelmatig contact heeft met de patiënt, kunnen onzekerheden besproken worden, wat veel leed kan voorkomen. Bijkomend voordeel is dat de mantelzorger met een gerust hart de deur uit kan.

Alie Veenstra

“Ik kan niet meer zonder beeldtelefoon”

Alie Veenstra uit de Westereen is al meer dan veertig jaar diabetespatiënt. Zij maakt gebruik van een beeldtelefoon via een glasvezelverbinding van Kabelnoord en wil niet meer anders. “Ik woon alleen en ben één keer bijna van de trap gevallen omdat ik duizelig was. Toen dacht ik: stel dat er echt iets gebeurt, wat moet ik dan? Bij de thuiszorg adviseerden ze mij daarom gebruik te maken van een beeldtelefoon. Het is echt ideaal. Driemaal daags heb ik contact met de verpleegkundigen. Zij vragen dan hoe ik mij voel en hoe hoog mijn bloedsuikerwaarden zijn. Dat geeft mij een vertrouwd gevoel.”

Kamiel Bruins, Thuiszorg Het Friese Land

“Een snelle en stabiele internetverbinding is noodzakelijk voor ouderen in plattelandsgebieden”

Volgens Kamiel Bruins is Beeldzorg vooral een uitkomst voor oudere mensen die in een buitengebied wonen. “Deze mensen zijn vaak minder mobiel, terwijl diensten, familie en vrienden verder weg zijn. Afstand wordt daardoor een steeds groter probleem. Dankzij een beeldtelefoon breng je de zorg weer dichterbij. Dit lukt echter niet zonder een snelle internetverbinding. Helaas weet ik uit ervaring dat juist op het platteland de internetverbinding niet overal even stabiel is. Daarom is het zo belangrijk dat ook de buitengebieden worden aangesloten op glasvezel.”